Het Grote Defensiedebat 2019

12 oktober 2019

Louwman Museum Den Haag

OMSCHRIJVING

Anderhalf miljard euro extra is de krijgsmacht toebedeeld, na jaren van forse bezuinigingen. Veel legervoertuigen stonden stil wegens gebrek aan onderhoud en onderdelen terwijl generaals grote moeite hadden missies draaiende te blijven houden. Waar gaat het extra budget naartoe? Met welke langetermijnvisie werkt de minister? Hoeveel geld is nodig om de krijgsmacht op te lappen?

Een toekomstbestendige krijgsmacht bepaalt de nationale veiligheid voor de komende decennia. Factoren die hierbij een grote rol spelen zijn de terreur- en cyberdreiging, de intenties van Rusland, de opkomst van China, mogelijke Europese samenwerking en de verminderde rol van de Verenigde Staten. Een inmiddels gouden militaire regel luidt: informatiesuperioriteit. Wie het meeste weet en vooral wie het eerste iets weet, wint de oorlog.

Elsevier Weekblad wil de toekomst van defensie op de kaart zetten door op zaterdag 12 oktober 2019 een debat te organiseren, waaraan zowel de krijgsmacht zelf, de industrie als de politiek een bijdrage zal leveren.

Centrale vragen zullen zijn:

  • Hoe sterk moet Nederland zich op Europese defensie oriënteren?
  • Kan Nederland op de NAVO blijven vertrouwen?
  • Moet Nederland zich voorbereiden op Vladimir Poetins ‘hypersonische atoomwapens’?
  • Krijgen we een nieuwe kruisraketten discussie?
afbeelding omschrijving

Abonnee tarief:
€ 12,50 incl. BTW

Standaard tarief:
€ 15,00 incl. BTW

Inclusief museumbezoek en lunch na afloop.

Mede mogelijk gemaakt door:

 

Media

DE SPREKERS

Ank Bijleveld

Pete Hoekstra

Jaap de Hoop Scheffer