Het Grote Defensiedebat 2021

zaterdag 27 februari 2021

Kijk mee via de livestream

OMSCHRIJVING

Defensie: wat valt 17 maart te kiezen?

Bij welke politieke partijen is onze defensie in goede handen? Komt die 2 procent (de afspraak binnen de NAVO om in 2024 twee procent van het bruto binnenlands product aan Defensie uit te geven) voor defensie er en waaraan moet het geld worden uitgegeven? Hoe gaat robotisering de krijgsmacht veranderen? Op welke wijze zouden Europese landen kunnen samenwerken bij de aanschaf van materieel? Wat gebeurt er op het gebied van cyber? En zal de relatie Europa-Verenigde Staten veel veranderen na het vertrek van president Donald Trump?

Deze vragen komen aan de orde tijdens het Grote Defensiedebat dat opinieweekblad EW zaterdagochtend 27 februari houdt met oog op de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Sprekers zijn onder anderen ’s lands hoogste militair, Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Gerben Edelijn, de CEO van het high tech bedrijf Thales Nederland.

De aftrap wordt verzorgd door Franka Wigman (Militair werkstudent Defensity College) en Hein Olthof (Co-Founder T-Minus Engineering), gevolgd door de betogen van Bauer en Edelijn.

Daarna gaan vier Tweede Kamerleden, Salima Belhaj (D66), Martijn van Helvert (CDA), Attje Kuiken (PvdA) en Peter Valstar (VVD), met elkaar in debat over onder meer het betoog van Bauer en Edelijn, Europese samenwerking en de besteding van de 2 procent die in de NAVO is afgesproken.

afbeelding omschrijving

Mede mogelijk gemaakt door:

 

Media

DE SPREKERS

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer

Ir. Gerben Edelijn

Salima Belhaj

Belhaj is sinds 26 januari 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66.

Martijn van Helvert

Van Helvert is sinds 12 november 2014 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

Attje Kuiken

Kuiken is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Peter Valstar

is kandidaat voor de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021.

Hein Olthof

Co-Founder van T-Minus Engineering

Franka Wigman

Militair werkstudent Defensity College.