Joods erfgoed in Nederland

zondag 11 november 2018

LJG Synagoge Amsterdam

OMSCHRIJVING

Beleef een boeiende middag in een van de meest prachtige synagogen van Nederland: de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Elsevier Weekblad biedt u een aantrekkelijk programma met joodse geschiedenis, cultuur, literatuur en muziek.

Rabbijn Awraham Soetendorp, emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag en historicus Jan Stoutenbeek, co-auteur van het boek Gids van joods erfgoed in Nederland, belichten de veelzijdige positie van joden in Nederlandse samenleving en de bijdrage die zij hieraan hebben geleverd, waarbij het accent ligt op de economische activiteiten die zij konden en mochten ontplooien. Eeuwenlang betekende dit vooral grote beperkingen, maar vanaf de 19e eeuw leidde dit tot een grote, veelal innovatieve, bijdrage tot het Nederlandse economische landschap.

De inleidingen worden afgewisseld met warmbloedige, romantische en virtuoze muziek van joodse componisten uit de 19e en 20e eeuw, uitgevoerd door het Leo Smit Ensemble. Eleonore Pameijer leidt elk muziekstuk kort in.

Muziekprogramma
Deze bijzondere werken zijn de afgelopen jaren herontdekt.

 • Leo Smit (1900 – 1943)
  Forlane uit de Suite voor piano
  Lento uit de Sonate voor fluit en piano
 • Henriëtte Bosmans (1895-1952)
  Nuit calme voor cello en piano
 • Dick Kattenburg (1919 – 1944)
  Pièce voor fluit en piano

Lezingen

Rabbijn Awraham Soetendorp zal een historische schets geven van het ontstaan en de betekenis van het liberale Jodendom. Deze opmerkelijke nieuwe synagoge, welke herbouw markeert na de sjoa met haar bruisende activiteiten en verbindingen naar de hele Amsterdamse gemeenschap, zal hij plaatsen binnen de revolutionaire ontwikkeling van het Liberale Jodendom in Nederland.

Jan Stoutenbeek geeft een toelichting op de rol van de joden in de Nederlandse samenleving door de eeuwen heen, waarbij met name demografische, sociale en economische aspecten van de joodse aanwezigheid worden geduid. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop de joden binnen deze context hun bestaan hebben gevonden en hierbij in een aantal gevallen een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse economie.

Inclusief boek Gids van joods erfgoed in Nederland (t.w.v. € 39,99)

Dit naslagwerk biedt een uitstekend leesbare geschiedenis van joden in Nederland. Per streek en plaats beschrijven historici Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno de vele gebouwen, monumenten, locaties en objecten die verband houden met de joodse cultuur, religie, geschiedenis en de huidige joodse gemeenschappen. Gedegen onderzoek heeft geleid tot verrassende nieuwe inzichten.

Het boek (496 pagina’s) is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, foto’s en stadsplattegronden. Een onmisbaar naslagwerk dat recentelijk uitstekend is ontvangen en beoordeeld: ‘een papieren monument’, ‘een opvallend actuele uitgave’, ‘toegankelijk en vlot geschreven’ en ‘met een diepgang die de verwachtingen van het woord gids ver overstijgt’.

Hoofdbedekking

Mannelijke bezoekers dragen in de synagoge een hoofdbedekking, dit kan bijvoorbeeld een zelf meegebrachte hoed of pet zijn. Er zijn ook leen-keppeltjes aanwezig.

afbeelding omschrijving

In samenwerking met:

Abonneetarief
1 persoon: € 60
2 personen: € 80

Standaardtarief
1 persoon: € 70
2 personen: € 90

Alle prijzen zijn inclusief één boek Gids van joods erfgoed in Nederland (t.w.v. €39,99), dat vooraf wordt toegezonden.

Let op, kaartverkoop sluit donderdag 8 november 14.00 uur.

Gids van joods erfgoed in Nederland

Media

DE SPREKERS

Arendo Joustra

Hoofdredacteur Elsevier Weekblad

Awraham Soetendorp

Rabbijn Awraham Soetendorp is emeritus rabbijn van de Liberaal Joodse gemeente van Den Haag, voormalig voorzitter van de Europese unie van progressief joodse gemeenten en lid van de Europese raad van religieuze leiders. Hij is mede-initiatiefnemer van Het handvest van de aarde en Het Handvest van compassie.

Eleonore Pameijer

Eleonore studeerde bij Koos Verheul aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze ‘cum laude’ het solistendiploma behaalde. Daarna studeerde zij in de Verenigde Staten (Bennington College) en aan de Academia Chigiana in Siena (Italië). In 1984 won zij de eerste prijs in het Frank Martin Concours, vervolgens maakte zij haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw en daarna haar televisiedebuut voor de AVRO met het fluitconcert van Mercadente.

Jan Stoutenbeek

Jan Stoutenbeek heeft sociaaleconomische geschiedenis en sociale geografie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Stoutenbeek werkte voor de gemeente Amsterdam waar hij leiding gaf aan meerdere grootstedelijke projecten, de laatste jaren als directeur van het project de Zuidas. Sindsdien wijdt hij zich volledig aan de geschiedschrijving.